Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 4 noiembrie 2019

Europarlamentarul Lídia Pereira solicită îmbunătățirea sistemului de colectare a TVA-ului și a schimbului de informații

Luni, 4 noiembrie a.c., Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON) a Parlamentului European urmează să discute cele două proiecte de raport pentru opinia europarlamentarului Lídia Pereira (PPE, Portugalia) cu privire la noile instrumente propuse de către Comisia Europeană în lupta împotriva fraudei fiscale din sectorul comerțului electronic. Există două opinii: Proiectul de raport privind propunerea pentru un regulament al Consiliului ca amendament la Regulamentul (EU) nr. 904/2010, cu privire la măsurile de consolidare a cooperării administrative în lupta împotriva fraudei fiscale și Proiectul de raport privind propunerea pentru o Directivă a Consiliului ca amendament la Directiva 2006/112/ CE cu privire la anumite dispoziții pentru furnizorii de servicii de plată. Pereira recomandă investirea în tehnologiile digitale de ultimă oră pentru a consolida sistemele de colectare ale statelor membre și, inclusiv, folosirea tehnologiei blockchain pentru a îmbunătăți schimburile de informații dintre autoritățile fiscale.

Propunerile includ înființarea unui Sistem Electronic Central pentru Stocarea Informațiilor de Plată (Central Electronic System of Payment Information – CESOP) pentru a permite rețelei Eurofisc să facă schimb de informații cu privire la tranzacții transfrontaliere. Propunerea inițială a Comisiei prevede faptul că furnizorii de servicii de plată trebuie să păstreze informațiile cu privire la astfel de tranzacții pe o perioadă de doi ani, în timp ce rapoartele europarlamentarului Lídia Pereira sugerează prelungirea acestei perioade la trei ani. În final, europarlamentarul PPE a sugerat amânarea aplicării directivei până în anul 2024, cu doi ani după data propusă inițial de către Comisia Europeană.

Coreperul a convenit în privința scutirii de TVA a proviziilor către forțele armate

Miercuri, 30 octombrie a.c., ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind Propunerea pentru o Directivă a Consiliului ca amendament la Directiva 2006/112/ CE pentru a scuti de TVA și accize proviziile către forțele armate care sunt desfășurate în afara propriilor state membre și iau parte la eforturile europene de apărare. Directiva propusă nu a trecut de Consiliu încă din luna octombrie, când România a blocat acordul pentru a negocia scutirea de TVA a băuturilor alcoolice de casă. Consiliul ar trebui să adopte oficial textul fără discuții în cadrul Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), pe 8 noiembrie. Termenul limită de transpunere este 30 iunie 2022.

Belize va fi scoasă de pe „lista neagră” a UE

La 30 octombrie a.c., ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au susținut propunerea de a scoate Belize de pe „lista neagră” a UE privind jurisdicțiile necooperante din punct de vedere fiscal. Decizia oficială urmează a fi adoptată în cadrul ECOFIN, pe 8 noiembrie, conform căreia pe lista neagră vor rămâne în continuare opt jurisdicții: Samoa Americană, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

ECOFIN ar putea adopta un pachet legislativ privind accizele

La 8 noiembrie a.c., miniștrii de finanțe ai statelor membre UE vor discuta la nivelul ECOFIN pachetul legislativ privind accizele. Pachetul a fost blocat de către România la începutul acestui an din cauza unei neînțelegeri privind stabilirea unei limite anuale cantitative pentru a se putea beneficia de o scutire de la plata accizelor sau de rate reduse pentru alcoolul etilic distilat din fructe de către persoane pentru uz personal. Nou variantă de compromis a textului legislativ stabilește o limită de 50 de litri pe an pentru toate statele membre, însă România și Republica Cehă au în continuare ezitări deoarece doresc un prag mai ridicat.

06471508-2d5d-4362-b2df-6fb0d1ab3c59